'Kabinet maakt onderwijzersoverschot erger'

Het kabinet verstoort de arbeidsmarkt voor docenten in het basisonderwijs door te bezuinigingen op het speciaal onderwijs, vindt de Algemene Onderwijsbond. Door teruglopende leerlingenaantallen staat de werkgelegenheid al onder grote druk.

Door de afname van het aantal basisschoolleerlingen verdwijnen tot 2020 naar schatting nog eens 4800 banen, schrijft Het Onderwijsblad op basis van CBS-prognoses. De afgelopen twee jaar zijn al tweeduizend banen in het basisonderwijs verdwenen.

De vereniging van basisscholen trok hierover al eerder aan de bel. Pabo’s leiden op dit moment juffen en meesters op die voorlopig niet zomaar aan de slag kunnen. Jonge onderwijzers die daar wel in slagen worden vaak als eerste de laan uitgestuurd.

Doordat het kabinet bezuinigt op het passend onderwijs, verdwijnen nog eens zesduizend banen, becijfert het Onderwijsblad. Waar die docenten naartoe moeten, weet men niet. “Onverantwoord”, noemt AOb-voorzitter Walter Dresscher dat in een persbericht. “Premier Rutte zou in deze crisistijd moeten staan voor werk, werk en nog eens werk, in plaats van onnodig snijden in het personeelsbestand in het speciaal onderwijs.” Dat laatste zou niet nodig zijn als hij zijn plannen en het budget voor de prestatiebeloning van leraren zou intrekken.

Volgens minister Van Bijsterveldt van Onderwijs stijgt de vraag naar onderwijzers vanaf 2015 weer.

17 april 2014

Tentamentijd dwong betere wifi in UB af

De TU Delft Library is vorige week versneld aangesloten op nieuw back end voor het draadloze internet. Het systeem, dat zich in het datacentrum van de TU bevindt, heeft veel meer capaciteit. Die was met het oog op de huidige ...
17 april 2014

Hogescholen willen studenten strenger selecteren

Hogescholen moeten meer mogelijkheden krijgen om instroomeisen te stellen aan studenten. Die oproep deed Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, zojuist aan minister Bussemaker.

17 april 2014

Lat omhoog, uitval omlaag: 'Lastig om balans te vinden'

Studentenorganisaties maken zich zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs, instellingen worstelen met tegenstrijdige eisen. “Hoe verbeter je het rendement en blijf je toch voor iedereen toegankelijk?”
17 april 2014

Keuzegids Deeltijd gooit handdoek in de ring

De keuze voor een deeltijdopleiding wordt steeds eenvoudiger nu hun aantal in veel vakgebieden tot nul nadert. De Keuzegids Deeltijd & Duaal verschijnt vandaag waarschijnlijk voor het laatst.

President Bolivia bezoekt TU

President Bolivia bezoekt TU De president van Bolivia, Evo Morales, bracht afgelopen dinsdagochtend een bliksembezoek aan de TU om de samenwerking tussen zijn land en de TU Delft te bespreken.
17 april 2014

‘De macht is aan de toezichthouder’

‘De macht is aan de toezichthouder’ Sprekers uit Finland, Denemarken en Frankrijk zijn de trekkers op het afscheidssymposium van John Groenewegen, hoogleraar economie van infrastructuren bij TBM, op vrijdag 23 mei in de aula.