‘Het zal niet simpel zijn’

Topsportende TU-studenten proberen zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen deze zomer in Londen. In deze eerste aflevering: roeiers.

Ellen Hogerwerf en Arnoud Greidanus. (Foto’s: Sam Rentmeester)
Ellen Hogerwerf en Arnoud Greidanus. (Foto’s: Sam Rentmeester)

Twee weken geleden hoorde roeitalent Ellen Hogerwerf van Proteus dat ze geen kans meer maakt op een plaats in de vrouwenacht voor Londen. Hetzelfde gebeurde Inge Janssen uit Utrecht. “We waren de jongsten in de selectie, met de minste ervaring. Voor ons zouden de Spelen nog te vroeg komen”, aldus de begripvolle Hogerwerf die desondanks nog kansen ziet in de dubbeltwee of de twee-zonder. “Inge en ik gaan kijken waar we het hardst in gaan en waarin we de meeste mogelijkheden hebben.” Om te slagen moet het duo zich eerst plaatsen voor het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Luzern, in mei. Daar krijgen ze naast de internationale concurrentie te maken met twee van de drie laatste afvallers uit de nu tot elf vrouwen uitgedunde bondsselectie. Tot die elf behoren Hogerwerfs verenigingsgenoten Chantal Achterberg en Sytske de Groot. Hoop? “Er is zeker hoop, maar het zal niet simpel zijn.”

Arnoud Greidanus (ook Proteus) hoorde tijdens een trainingskamp in Portugal dat zijn bondscoach geen aanleiding zag om de huidige bezetting van de lichte vier, zonder onder anderen Greidanus, te veranderen. “De selectieprocedure was nog volop bezig”, aldus de TU-promovendus. “Zonder echte testmomenten af te wachten werd een keus gemaakt op grond van trainingsprestaties. Dat vind ik topsport onwaardig.”
De bondscoach wilde de vier afvalligen laten testen om daaruit een tweetje te destilleren. “Joris Pijs (uit Groningen) en ik accepteerden dat niet.” De twee verlieten het trainingskamp en organiseerden hun eigen kamp in Sevilla. Eind februari zou het duo tijdens trials een herkansing krijgen. “Als je een van de twee tweetjes uit de vier die dag verslaat wordt er gekeken of er verder geselecteerd moet worden. Een schijnvertoning, voor de bondscoach staat de keuze eigenlijk al vast.”

Greidanus laat zich niet uit het veld slaan. “Als je nog één minieme kans krijgt moet je er vol voor gaan. Ik zit pas sinds vier weken met Joris in de boot, een vrij jonge combinatie. Het klikt heel goed. We willen ons in elk geval richten op de wereldbekerwedstrijden. Dan is er ook een heel klein kansje om via een achterdeur de Spelen te halen. Mits we zelf goed presteren en de vier het daar laat afweten.”
De eerste wereldbeker is zestien dagen voor de OKT in Luzern, waar de Nederlandse vier een van de twee resterende Olympische toegangsbewijzen moet halen. “Als Nederland bij de wereldbeker achter de drie andere grote kanshebbers eindigt, zal de coach wel ingrijpen. Dat heb je niet zelf in de hand. Het enige dat je zelf in de hand hebt is goed trainen.”

Hoe hij het kan opbrengen met al die onzekere factoren? “Het mooiste doel om naar te streven zijn de Olympische Spelen. Ik geniet van het proces daarnaartoe. Daar doe je het toch voor.”