Opinion

What my ‘foodprint’ says

I still remember the day I landed my first job after graduation: my boyfriend and I immediately began celebrating the kick-off of our ‘Dual Income No Kids’ (Dinks) lifestyle, starting to list all the fun things we had wished to do for so long but hadn’t been able to during our student years, due to lack of funds.

Now almost a year has passed, and not only do our saving not even remotely meet our expectations, but our much-anticipated vacation had to be relocated to some much more humble destination. We are left feeling disappointed and bewildered by this situation: Where the hell did all the money go, given that we are a young couple still free from paying monthly mortgage and car payments?


Both of us are used to keeping receipts. As troublesome as this strange habit could be, at the moment it does help us investigate our monthly cash expenditures. So last weekend we spent a whole morning inputting data for calculations, the results of which left us in a shocked silence: Dining out at all sorts of restaurants accounts for nearly 80% of our total expenses!

To map out our ‘foodprint’, we tried to recall where we fed our tummies for the past week: On Monday we arrived too late at the supermarket and ended up grabbing Chinese take-away; on Tuesday my boyfriend had to eat at work, while on Thursday I went out with my colleagues for team-building dinner. And on Friday we were both in the mood for a newly-opened kitchen around the corner, which left Wednesday to be the only day for home cooking. Well, that one out of five days I suppose explains everything.


Dining out can serve as a good way of rewarding yourself for all your hard work, and that was actually the intention behind our choice in the first place. But when eating out practically becomes a daily routine, it starts to lose its glamour. Dimly-lit candles, chef’s choices or cozy atmospheres – none of these offer the same magic as they used to do. Although a bit ashamed, I must admit that we mostly resort to restaurants just to avoid all the fussiness around grocery shopping, cooking and dish washing. Despite the fact that our moderate income gives us some flexibility to afford this, frequently eating out does drain our savings very quickly. And it can only go on for so long before we had to re-examine our expenses.

Talking about expenses, a banker friend of mine once explained his perspective on this subject, which sounded quite interesting. When it comes to evaluating costs, instead of looking at how much he spends on something, my friend calculates how much it helps save him from losing money. For example, hiring a house cleaning lady whose hourly rate is 40 euros may seem like a luxury to most young starters, but according to his theory, by freeing himself from investing time in this work, he actually saves or ‘earns’ 260 euros per hour, given his value is 300 euros per hour according to his company salary. While I’m not sure if I agree with his approach, it doesn’t matter anyway, as my pay rate isn’t that high, not to mention the fact that my saved hours would most likely be turned into me watching soap operas on TV. So, unless my time becomes as precious and valuable as my banker friend’s, the only way to successfully crunch numbers in our savings account is to head into the kitchen and start eating at home.


Lei Li, from Shanghai, China, is recent MSc graduate in science communication. She can be contacted at: LeiLivanShanghai@gmail.com

Niemand stort zich anno 2011 nog in een avontuur zonder voorwerk. Dus google je je nieuwe date, zorg je dat je er een beetje spannend uitziet en zet je je – hopelijk – nieuwe liefde een lekker maal voor. Alleen, met de gebruikelijke goedkope fles van de buurtsuper kun je écht niet aankomen. Maar met wat dan wel? Even spelen met de digitale sommelier WineStein en simsalabim: je tovert de lekkerste wijnen tevoorschijn. Het enige wat je hoeft te doen is via het onvoorstelbaar uitgebreide voorkeuzemenu zo gedetailleerd mogelijk invoeren wat je eet (vlees, vis, bereidingswijze, welke saus en bijgerechten). Op basis daarvan kiest de app de lekkerste flessen uit een database met tweeduizend wijnen, ingedeeld op toepasselijkheid en prijsklasse. Eén minpuntje: andersom zoeken kan niet. Even gauw die mooie fles op de wijnkaart van het restaurant opzoeken zou fijn zijn. Nu moet je maar hopen dat de wijnen die WineStein ophoest, ook op de kaart staan. Vooral handig voor thuisgebruik dus, óf als je van tevoren weet wat je in het restaurant gaat eten – want hij geeft wel véél alternatieven.
Sla je graag een beetje door in hoe gepland je te werk gaat? Dan zet je met Sms-timer Pro vast een sms’je klaar voor ná je afspraakje. Nog even vertellen hoe bijzonder het was, hoe je hebt genoten, dat je hoopt elkaar snel weer te zien. Fluitje van een cent, geen omkijken naar. Gewoon lekker onder de wol na die date en terwijl je slaapt lijk je superattent doordat dat sms’je om 4.00 uur nog je telefoon uit gaat (‘Hij denkt zelfs ’s nachts aan me!’). Ook heel handig voor verjaardags-sms’jes trouwens (zet ze meteen klaar voor de hele maand – de app haalt ze met één druk op de knop op uit Facebook) of een attente check hoe de eerste werkdag van je huisgenoot was. Die koppeling aan Facebook werkt overigens alleen als je je Facebook-profiel niet helemaal hebt afgegrendeld, en wat er vervolgens met je gegevens gebeurt mag Joost weten.
Wel een beetje jammer dat het programma die sms niet helemaal automatisch verstuurt. Na een alarm moet je nog even op send drukken – en dus gestoord worden. Maar dat kun je ook positief bekijken: mocht die date onverhoopt toch tegenvallen, dan kun je je sms altijd nog op het nippertje annuleren. (JH)

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.